În cazul Sfantului Spiridon, la București, legatura, oricât ar părea de nelalocul ei, e posibilă…
In ’85, eram la Bucuresti. Nu ca Bucurestii n-ar fi fost „maidanul” meu de copil…. Mai mult, bunicul isi facuse veacul in Capitala pana prin 1950, cand comunistii i-au lichidat micile sale afaceri. Plecat din Plopi – parut definitiv – intorcandu-ma din cand in cand acasa, eram mereu intrebat de un fost curier de intreprindere despre fiecare biserica din cetatea lui Bucur. Le stia pe toate. Socotea aproape 140. Se pensionase. Retras la vatra, ma intreaba asa intr-o doara: „Dar la cutare biserica ai fost?”. De teama, din mandrie, de rusine, am incercat sa nu-mi scape niciuna. De prin ’87, am inceput sa merg la Antim. Aici venea parintele Zaharescu. Predica adeseori. I se daramase biserica: Sfantul Spiridon vechi. Il vad ca astazi: „Femeie” – i se adresa unei crestine, urcate pe solee, in timp ce isi rostea cuvantul -, „coboara!”. Era in varsta. Isi stergea sudoarea de pe frunte si continua: „Si ma tem ca cei care au daramat casa Sfantului Spiridon vor fi surpati si ei, daca nu se vor pocai”. Eram uimit de curajul acestui preot in acele vremuri de teroare. Dupa 1990, la o remarca a parintelui Petru David, cum ca predica plin de curaj la Antim in perioada comunista, i-am amintit de indrazneala parintelui Zaharescu….
Prin ’92, faimosul preot a purces la refacerea bisericii sale dragi – ctitorita in 1746, pe locul unei mai vechi. Pastrase pisania in araba si in greaca, ancadrametele ferestrelor si alte cateva elemente din vechiul lacas – facand ca biserica de astazi sa arate la fel ca inainte.
Pictura a fost realizata dupa proiectul parintelui Sofian de la Antim.
Principalii ctitori ai locasului? Romanii americani. Da, ei, hulitii americani, ce nu si-au uitat obarsiile romanesti. Intiator al daniilor? Domnul Constantin Negoita, om de stiinta, dar si literat, fiu al preotului savant Athanase Negoiță, slujitor peste sase decenii la biserica Foisorul de Foc. Teleormanean la origine. Iubitor ca nimeni altul de Biserica si neam.