(0 review-uri)
(0 review-uri)
“Viaţa Cuviosului Părinte Justin – Volumul I: 1919-1964. Naşterea unui Sfânt”, apărută sub egida editurii Mănăstirii Petru Vodă, este o ediţie cu totul inedită: include materiale pentru prima dată sub lumina tiparului, atît autobiografice ale Părintelui Justin, cît şi cele selectate din arhiva CNSAS, transmite Mănăstirea Petru Vodă. MĂRTURISITORII vă redă mai jos un fragment inedit însoţit de Cuvântul înainte al lucrării alcătuită de Monahul Filotheu Bălan, fostul secretar personal al vrednicului de pomenire Părinte Justin.
”Se făceau modificări dintr-o celulă în alta, de la un etaj la altul, manevre între oameni ca să nu ne împrietenim prea tare şi să ne amestece. Şi noi ştiam în camera 203 ce e pe pereţi: dicţionare de limbi străine, poezii de Nichifor Crainic, Radu Gyr şi alţii. Iarna era mai greu, că se punea promoroacă pe pereţi; asta a durat o vreme până ce şi-au pus turnătorii printre noi şi au informat tot ce se petrece în celulă. În vreo două săptămâni au luat de la parter până sus toate celulele şi au văruit totul în negru. Şi cum intrai se observa imediat dacă s-au zgâriat pereţii.”
Nu doar că Părintele Justin cunoştea conţinutul pereţilor tuturor celulelor pe unde fusese, lucrînd cu atenţie la menţinerea în formă a propriilor capacităţi intelectuale, dar, pentru a se autoverifica, şi-a întocmit pe nişte foi, ajunse în închisoare nu ştim cum, un mic dicţionar al limbii germane, realizat din memorie şi după însemnările de pe pereţi, faptă care l-a costat zile bune de izolare (carceră), şi un pretext pentru încă 3 ani de închisoare:
„MAI – Regiunea Cluj
strict secret, S.C. 1060
Nr. 87.010 din 22 dec. 1958
Către M.A.I. Serviciul „C” Bucureşti
La ord. dvs. nr. 14/00850724 privind pe deţinutul Pârvu Iustin raportăm: la 16 dec. 1958 s-a găsit asupra sa un dicţionar româno-german confecţionat de el şi urmează a fi pedepsit, alte materiale nu posedăm.
Şeful direcţiei, Colonel Breban Iosif
Şeful biroului, Cpt. Bădilă V.”
citește mai mult ...
citește mai putin ...