{{ basket . total_qty }} 0

Învăţătura Părinţilor din primele veacuri. Un ghid pentru omul contemporan

Vineri, 21 Februarie 2020
Invitat: Prof. David C. Ford
Cartea de față este o excelentă sinteză a istoriei comunităților creştine din primele cinci veacuri, a frământărilor, jertfelor şi a triumfului creştin asupra vechilor vicii ale civilizației greco-romane.

Suntem călăuziți prin marile evenimente și teme ale Bisericii primare. Înțelegem din această carte că pentru a schimba lumea nu e nevoie de armate, ci, cu ajutorul lui Dumnezeu, este posibil să transformi lumea cu învăţători, după porunca lui Hristos: “mergând, învăţaţi toate neamurile” (Matei, 28:19). Puţină lume mai ştie, că cei care au determinat pe legiuitori să interzică stigmatizarea și tortura sunt creştinii secolului al IV-lea, nu activiştii contemporani, iar profesorul David C. Ford subliniază toate aceste realizări și nestemate ale înţelepciunii Bisericii primare, pe care noi suntem datori să le arătăm lumii de azi.

Autorul ne poartă pe căile Sfinţilor Apostoli, prin opera, învăţăturile fundamentale şi practica Părinţilor Apostolici, demonstrând relevanţa acestora pentru contemporaneitate. Suntem apoi conduşi prin opera Apologeţilor creştini. Periplul continuă cu o remarcabilă analiză a fenomenului gnostic. Este de remarcat admirabila sinteză pe care profesorul Ford o face cu privire la gnosticism, de la începuturile acestuia până azi.

Suntem apoi călăuziţi prin istoria mişcărilor harismatice, a acelor pretinşi creştini, exaltaţi şi neatenţi la Scriptură şi la Ierarhia Bisericii, ba chiar în luptă cu Scriptura şi cu ierarhia. Primim în paginile acestei cărţi un răspuns ortodox la retorica mişcărilor harismatice sectare, moderne şi contemporane.
Am întâlnit la Profesorul Ford o profundă şi limpede analiză a mentalităţii sectare, a pericolelor la care o astfel de mentalitate îi expune pe creştinii neatenţi la fundamentele comuniunii şi la Tainele Bisericii.

Ni se prezintă pas cu pas cum a decis Biserica să-şi adune tezaurul de scrieri autentice, ca să-şi ferească fiii şi fiicele de născocirile falşilor evanghelişti ori profeți, în general, să ne ferească pe noi toti de uzurpatorii de adevăr.

Anii petrecuţi la catedră l-au învăţat pe profesorul Ford că, pentru a convinge pe studenţi cel mai bine este să le prezinţi, simplu, cu rigoare, faptele şi convergenţele, în succesiunea lor cronologică. Aşa abordează David C. Ford una din cele mai dureroase şi mai profunde răni din istoria Bisericii, schisma dintre Apus şi Răsărit, demonstrând, spre surprinderea multora, că divergenţe de opinie şi de practică existau încă de pe vremea Sfântului Policarp (c. 60 – c. 157) Episcopul Smirnei şi a Episcopului Anicet al Romei (c. 155 – c. 166), chiar în privinţa unor chestiuni fundamentale, precum era data Sfintelor Paşti. Din perspectiva profesorului Ford, actul de la 1054 a fost doar rezultatul unei suite de vanităţi, care a început cu excomunicarea creştinilor care serbau Paştile pe 14 Nissan [de către Episcopul Victor al Romei (c. 189 – c.198)], a continuat cu tentativa [Episcopului Ştefan al Romei (254 – 257)] de a impune recunoaşterea botezului săvârşit de eretici, şi cu alte vanităţi neconforme canoanelor şi spiritului fratern al creştinilor din primele veacuri. Practic, profesorul Ford analizează pe scurt activitatea a doisprezece episcopi ai Romei – culminând cu dublul joc al Papei Leon III-lea (795-816) în privinţa Filioque –, care au afectat profund unitatea Bisericii.
Profesorul Ford face o excelentă sinteză a politicilor de persecuţie, începând cu Nero şi terminând cu Maximin Daia. Relevă în același timp profunzimea sacră a jertfei martirilor şi a semnificaţiei social-istorice a muceniciei. În finalul cărții, apariţia şi dezvoltărea vieţii monahale este studiată şi prezentată într-o cheie mai puţin vehiculată: monahismul este “noua mucenicie”. Invincibilele legiuni romane au fost cucerite cu sabia duhului!

Cartea de faţă este o carte de excepţie prin modul în care abordează tematica primelor veacuri de istorie a Bisericii. O carte pe care ar trebui să o aibă ca reper de lectură fiecare creştin, o carte pe care trebuie să o aibă ca referinţă bibliografică și metodică fiecare profesor de religie, fiecare preot care doreşte să facă faţă provocărilor contemporane apelând la tezaurul de înţelepciune al Bisericii primare.
Carte
pentru suflet
Carte pentru suflet
De peste 20 de ani, îți aducem cele mai noi apariții editoriale
pentru toate preferințele și toate gusturile
Livrare rapidă, național și internațional
rapid, comod, convenabil
Cea mai bogată ofertă de carte religioasă și nu numai
la noi găsești toate cărțile care contează