{{ basket . total_qty }} 0
Săptămâna Patimilor
Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este perioada liturgică ce începe cu Denia din Sfânta și Marea Luni și se încheie cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia din Sfânta și Marea Sâmbătă, fiind ultima săptămână din perioada Triodului. 
Această perioadă este unică în Biserică, atât din punct de vedere liturgic, cât și duhovnicesc. „Săptămâna care urmează este diferită de cele 40 de zile de post care au trecut. Este cea mai veche perioadă de post din istoria Bisericii. Săptămâna Sfintelor Patimi a fost săptămână de post aspru încă din timpul Sfinților Apostoli. În Sfânta și Marea Vineri nu se săvârșește Sfânta Liturghie și nici nu se mănâncă absolut nimic pentru a se împlini cuvântul Mântuitorului că atunci când Mirele, adică El, Hristos, nu va mai fi cu ucenicii, aceștia vor posti cu post negru. Ultima șansă, ultimul timp care a mai rămas pentru spovedanie, pentru pocăință, pentru înnoirea sufletului nostru este Sfânta și Marea Săptămână a Sfintelor Patimi sau Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos”.(Preafericitul Pr. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)
Deniile din Săptămâna Mare
Pomenirea fericitului Iosif cel preafrumos, care a fost vândut de frații săi în Egipt și a smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului. Iosif este o preînchipuire a lui Hristos, Care a fost vândut de Iuda. 
Pilda celor zece fecioare ne îndemnă să veghem necontenit și să fim gata să ieșim în întâmpinarea adevăratului Mire prin fapte bune, dar mai cu seamă prin milostenie, pentru că neștiute sunt ziua și ceasul sfârșitului vieții. 
Pomenirea femeii celei păcătoasă care, la cina din casa lui Simon Leprosul, a turnat mir de mare preț pe capul lui Iisus pe când Acesta ședea la masă, ca simbol al pocăinței adevărate și al îndreptării omului păcătos.
Sunt prăznuite patru lucruri: spălarea picioarelor, Cina cea de Taină (predarea înfricoșatelor Taine), rugăciunea mai presus de fire și vânzarea Domnului. În Biserica Ortodoxă se săvârșește Denia celor 12 Evanghelii și în cadrul ei se citesc 12 pericope evanghelice, în care Sfinții Evangheliști Matei, Marcu, Luca și Ioan prezintă Sfintele Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos.
Se prăznuiesc sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Vineri seară se oficiază Denia Prohodului Domnului.
Prăznuim îngroparea dumnezeiască și trupească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea la iad, prin care neamul nostru, fiind chemat din stricăciune, a fost mutat la viața veșnică.
De la opere teologice la volume ilustrate, fiecare recomandare a fost aleasă pentru a vă ajuta la aprofundarea credinței ortodoxe, înlesnindu-vă cât mai mult apropierea de frumusețea duhovnicească a fiecărei duminici. Sperăm că aceste cărți vă vor însufleți, oferindu-vă un ghid prețios în călătoria dumneavoastră duhovnicească în această perioadă deosebită a Postului.
Carte
pentru suflet
Carte pentru suflet
De peste 20 de ani, îți aducem cele mai noi apariții editoriale
pentru toate preferințele și toate gusturile
Livrare rapidă, național și internațional
rapid, comod, convenabil
Cea mai bogată ofertă de carte religioasă și nu numai
la noi găsești toate cărțile care contează